Härkäviikot ja Nuutin-päivä 13.1.

Härkäviikkojen taas alkaessa on syytä muistutella mieleensä, mitä tuo käsite oikein tarkoittaakaan. Luultavasti sillä ei ole yhteyttä ainakaan eteläisten, ihmisiä jahtaavien härkien kanssa. Vanha kansa sanoo: - Joka härjillä kyntää, se härjistä puhuu, joten kyseinen sanonta jotenkin väärän koivun kautta saattaisi liittyä käsitteeseen härkäviikot, koska silloin juuri härjillä teetettiin talvisia töitä ja muutenkin oli aika sonnimaista, että juhlapyhät olivat menneet eikä uusia ollut edes huutomatkan päässä.

- Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi, sanoo vanha kansa ja tietää. Kansanperinteen mukaan härkäviikot alkavat tammikuusta ja kestävät laskiaiseen asti. Se tarkoittaa, että tänä aikana – viheliäiset viitisen viikkoa – ei ole minkäänlaisia yleisiä juhlia eikä kissanristiäisiä kalenterissa – paitsi ehkä nimi- ja syntymäpäiviä, jotka ovat tietysti tärkeitä perhejuhlia. Pitää siis selviytyä pakkasessa, lumituiskussa – 30 senttiä lunta yhdellä kertaa eilisen aikana - , tipattomalla, palkattomalla, kalorittomalla ja työn touhussa pitkän juhlinnan jälkeen ihan kuivin suin ja syödä vain huikosilakkaa ja tuvan orresta repäistyä kuivakkaa reikäleipää vaivoin mutustella. Ei kyllä naurata joulun jälkeinen elämä.

Mutta onneksemme ilmojen haltija loihtikin laskiaista odotellessa meidän iloksemme pulkka-, kelkka- ja helkka-rin luistin- ja suksikelit härkäviikkojen oheen, ja kaikki vielä ihan ilmaiseksi. Mikäpä olisi kelkassa istuskella ja hoputella hiestä märkänä kiskovaa kumppania, tai suksia sille kahden kilometrin ladulle,  jossa ne samaiset ikuturso-ämmit ja -äijät kuin viime vuonnakin (lue: Kirjatimpuri 20.01.2015) menevät sellaisella vauhdilla kuin olisi perämoottori takapuolessa. Pois tieltä risut ja männynkävyt ja siinä ohessa joku sunnuntaisuksijakin! Tai niin olisi poskettoman urheaa retkiluistella itsensä uhkarohkeasti suoraan sulaan eli uveavantoon, joka siellä täällä järven, joen ja meren jäällä hangen alla odottaa uutta kevättä. Ja naskalit jäi toisen takin taskuun, auts!

Klassinen talviurheilu on taidetta. Härkäviikkojen oheen saatiin märkäviikot, kun lumimyräkästä sisään tultua kopistellaan kilo lunta eteisen lattialle. Mikä talviriemu!