Käy äidillä vieraissa silloin, ...

… kun äitisi elossa on, kehottaa kirjailija Taisto Summanen kauniissa runossaan. Kyung-sook Shin (1963 - ) eteläkorealainen kirjailija, on tarttunut tähän kaikkia kulttuureja ja yksilöitä koskettavaan aiheeseen kirjassaan Pidä huolta äidistä (suom. Taru Salminen). Teos on ensimmäinen suomennettu eteläkorealainen romaani.

Tarina kertoo perheestä, jonka iäkäs ja sairaalloinen äiti katoaa metroasemalla isän käsikynkästä väentungokseen sen siliän tien eikä häntä löydetä mistään. Romaani on kerrottu sinä-muodossa ikään kuin kadonnut nainen olisi juuri sinun äitisi ja reaktiot, joita katoaminen herättää, olisivat omia kokemuksiasi. Kirjoittaja kuvaa sitä koko perheen kollektiivista hätää, ahdistusta ja neuvottomuutta, joka yllättää, kun kaikista näkyvistä ja näkymättömistä asioista ja tarpeista huolehtinut lähiomainen ei olekaan saapuvilla eikä hänen tilastaan tai olinpaikastaan tiedetä mitään.

Omassa elämässään malttamattomien, kiireisten ja menestyneiden lasten elämän äidin katoaminen mullistaa. Monet lupaukset, joita perheenjäsenet olivat elämänsä aikana itselleen tehneet äidin elämää joskus myöhemmin helpottaakseen, olivat jääneet lupauksen asteelle ja nyt ne palasivat sekä voimakkaina itsesyytöksinä että syytöksinä toisia läheisiä kohtaan.  Äitiä ryhdytään etsimään kaikista mahdollisista paikoista, minne äiskä olisi mielijohteissaan saattanut suunnata askeleensa. Lentolehtisiäkin jaellaan ja niistä saatujen tulosten perusteella näyttää siltä, että äiti on saattanut liikkua vähän siellä ja täällä. Äidistä paljastuu aivan uusia ominaisuuksia, vahvuuksia ja kykyjä, joista perheenjäsenet eivät olleet koskaan tienneet.

Tutunoloisia ja kulttuurien erilaisuudesta riippumattomia ovat ne reaktiot ja hankalat tunteet, joita perheenjäsenet joutuvat kohtaamaan omassa mielessään, kun lähiomaisesta ei ole tietoa. Toisaalta esiin nousevat myös ne myönteiset tunteet ja ajatukset, joita herää, kun voi tarkastella mielessään jonkin läheisensä koko elämän mittaista kaarta ja sen merkitystä koko perheen kannalta.