Dallas Buyers Club

Kun ollaan koukussa niin koukussa amerikkalaiseen Matthew McConaugheyhyn (Kirjatimpuri 9.1.2015, True Detective), niin katsottiin netistä myös ennen tätä sarjaa tehty draamaelokuva, jossa kyseinen näyttelijä on pääosassa, nimittäin Jean-Marc Valléen ohjaama Dallas Buyers Club vuodelta 2013.  Eikä petytty nytkään, kyllä osaa tyyppi näytellä, näytelleekö ominta luonnettaan?

Dallas Buyers Clubissa McConaughey esittää miehistä miehisintä naistenkaatajaa ja homojen ja vähemmistöjen pilkkaajaa, rodeosankari Ron Woodroofia, joka saa yllättäen kuulla saaneensa HIV-tartunnan ja sairastuu sitten myös AIDSiin. Tie rodeoareenoilta sairaaloiden lääkekokeilujen kautta yhteiskunnan siihen aikaan pilkattujen ja syrjittyjen vähemmistöjen, mutta sydämellisten ihmisten maailmaan on pysähdyttävää katsottavaa. Kuka seisoo vierelläsi, kun olet todella pulassa, on tämän leffan ydinkysymyksiä. Myös kysymys siitä, miten meitä sairastuessamme hoidetaan ja kenen ehdoilla, tulee akuutiksi varsinkin näin Sote-uudistusten luvatulla aikakaudella. Elokuva perustuu tositapahtumiin.

McConaughey sai osastaan parhaan miespääosan esittäjän Oscarin ja hänet palkittiin samasta aiheesta myös Golden Globe ja SAG–palkinnoilla. Myös miessivuosan esittäjä Jared Leto sai kyseiset kolme palkintoa ja ihan painavasta syystä nekin. Rauhallista iltaa ja levollista yöunta oli turha toivoakaan kyseisen movien jälkeen, niin oli tuhtia tavaraa. Herättelyosastoa.