Laivauutisia ja vuoritarinoita

Illan ratoksi katsottiin vuonna 2001 ilmestynyt Lasse Hallströmin ohjaama elokuva Laivauutisia, joka perustuu Annie Proulxin 1990-luvulla ilmestyneeseen samannimiseen romaaniin. Kyseisen elokuvan lisäksi Proulxin tuotannosta on kuvattu toinenkin elokuva, Brokeback Mountain, novellikokoelmasta Lyhyt kantama (molempien kirjallisten teosten suomentaja on Marja Alopaeus). Sen jatkoksi kirjoitetun Maan tomua -novellikokoelman on suomentanut Hanna Tarkka.

Laivauutisia kertoo miehestä, jolla ei kaikki ole mennyt ihan niin kuin Strömsössä. Arkaa poikaa on vedetty mankelin läpi mennen tullen jo lapsuudessa. Aikuisena löytyy huikenteleva nainen, jonka kanssa mies saa tyttären, ja joka häipyy omille teilleen jättäen tyttären miehen hoteisiin. Miehen psyykessä on selittämätöntä painolastia, joka hiljalleen alkaa tulla esiin hänen muutettuaan lapsuusmaisemiinsa kallioiseen ja karuun Newfoundlandiin. Leffan näyttelijäkaarti on laatuisa: Kevin Spacey, Cate Blanchett, Judi Dench, Julianne Moore.

Ang Leen ohjaama Brokeback Mountain vuodelta 2005 on yksi kirjatimpurin kaikkien aikojen suosikkielokuvista, eikä pelkästään sen vuoksi, että siinä näyttelevät iki-ihanat edesmennyt Heath Ledger ja edelleen loistava Jake Gyllenhaal, jonka sisar Maggie  Gyllenhaal tunnetaan myös näyttelijänä. Itse tämä elokuvan pohjana oleva novelli on melko lyhyt, vain 35-sivuinen,  ja se kertoo kirjailijan kotivaltiosta Wyomingista, sen luonnon ja elämän karuudesta, monimuotoisesta rakkaudesta ja tunteiden voimasta. Näyttelijöinä loistavat Heath Ledgerin ja Jake Gyllenhaalin lisäksi Anne Hathaway ja Michelle Williams. Ja Oscareita ja Golden Globeja rapisi laariin, eikä ihme.

Annie Proulx (1935 - ), on amerikkalainen toimittaja ja kirjailija, joka aloitti varsinaisen kirjailijanuransa vasta viisikymppisenä, lasten aikuistuttua. Melko vähäinen julkaistujen teosten määrä on kuitenkin suorassa suhteessa laatuun, jota löytyy vaikka muille jakaa. Tarinankertojana Proulx on huomiotu myös suurten kirjallisuuspalkintojen saajana.

Proulx Annie.jpg