Houkutuksia Hollolassa

Hollola on vanha pitäjä Etelä-Hämeessä ja vireä paikkakunta edelleenkin. Hollolan kirkossa, joka on valmistunut noin 1500 jKr., on hyvin säilyneitä puuveistoksia. Kirkon vieressä toimii vanha kunnantupa kesäkahvilana, piirun verran eteenpäin on elämää ja kuolemaakin nähneeseen viljamakasiiniin tehty esinemuseo, jonne timpurinkin tavaroita oli koottu oivallinen setti,  ja vielä piiru eteenpäin, niin ollaan talomuseoalueella, jolla ehtoinen emäntä on kolttu ja joskus ehkä siipikin maata laahaten toimitellut arkisia askareitaan nuttura niskaa kiristäen. Näitä kolmea hyvinhoidettua kokonaisuutta pitää toimintakunnossa Hollolan Kotiseutuyhdistys.

Hollolan kirkolta Lahteen päin ajettaessa tulee vastaan Pyhäniemen kartano, jossa pidetään kesäisin konsertteja ja taidenäyttelyjä. Vuoden 2015 klassikkotaitelijana on Outi Heiskanen, jolta onkin mittava kokoelma tuotannosta esillä: grafiikkaa, maalauksia, kollaaseja ja installaatioita. Muita kesän 2015 taiteilijoita ovat Cris af Enehielm, Malena Granqvist, Merja Haapala, Sami Havia, Christina Holmlund, Eliisa Isoniemi, Renáta Jakowleff, Pekka Jylhä, Ritva Kovalainen, Olli Larjo, Aino Louhi, Lotta Mattila, Vappu Rossi, Anne Tompuri, Lasse Ursin ja Petri Yrjölä. Näytillä on siis tunnettujen tekijöiden tuotantoa, josta voi ostaa jonkun omakseenkin, kunhan vain kaivaa hieman kuvetta. Itse kartanokin on kerrassaan hiano, kandee poiketa.

Outi Heiskanen: Miniatyyri, detalji