Semiramiin riippuvat puutarhat

oli yksi maailman seitsemästä ihmeestä kreikkalaisen arkkitehdin Filon Bysanttilaisen mukaan. Muut olivat Gizan suuri pyramidi, Artemiin temppeli, Zeuksen kuvapatsas Olympiassa, Halikarnassoksen mausoleumi, Rodoksen kolossi ja Faroksen majakka.

Uudenmaan seitsemän eri kulttuurista ihmettä tällä viikolla löytyivät ihan etsimättä:

1. Gymnaestrada-voimistelutapahtuma, kaikkien aikojen suurin Helsingissä, jonne on saapunut yli 20 000 esiintyjää ja jonka tapahtuman esiintyjät parveilevat iloisesti kaupungin keskustassa kuin muuttomatkaansa suunnittelevat pääskyset.

 2. Valtavan suuret risteilyalukset, joita tällä viikolla tulee Helsinkiin ainakin kuusi ja joista rantautuu ainakin noin 10 000 vierailijaa tuhlailemaan tuluskukkaroonsa säästelemiään pennosia. Keskustassa pörisee siis enemmän turisteja kuin finnatiiveja. Ai laivaan, juu – entisen tytön englanninkielinen tervehdys merivoimien vieraillessa satamassa männä vuosina saa nyt aivan uuden ulottuvuuden.

3. Junakyyti suoraan lentoasemalle P- ja I-junilla: Jotta uskottaisiin sen olevan totta, piti tietysti matkustaa kehärata päästä päähän. Penkistä pideltiin kiinni kuin Juhani Ahon Rautatie-romaanissa ikään, kun vauhti, 120 km/h, alkoi huimata Matin ja Liisan päätä. Niin tulivat tutuiksi Vantaa-cityn ihmeelliset maisemat, joissa näkyi enimmältään sorakuoppia ja viljapeltoja tahi ihan sitä itseään eli sankkaa korpimetsää. Juna pysähtyi lentoaseman rautatieasemalla ja kun oli kivuttu viisi kerrosta liukuportaita, oltiin jo maan pinnalla, josta lähti ilmainen kuljetus terminaaleille ja takaisin. Ennen pitkää hisseillä päässee suoraan terminaaleihin. Nyt jäävät Heathrow, Frankfurt am Main ja Charles de Gaulle auttamatta kakkoseksi!

4. Ilman kuljettajaa kulkeva joukkoliikennebussi, jonne mahtui kerrallaan yhdeksän ihmistä ja opas kymmenentenä. Ihan ilman tukihenkilöä ei siis tarvinnut matkustaa. Sekin on nyt koettu, ja mitä ihmeellisintä; se toimi, hitaasti körötellen tosin. Mitähän olisivat Matti ja Liisa tuumanneet moisesta vankkurista!

5. Puinen kerrostalo Vantaan asuntomessuilla: Ihmeellisintä on se, että puisia kerrostaloja ei ole ollut tapana tehdä maassa, jossa suurin luonnonvara on metsä. Nyt kun puupää on avattu, jatkoa varmaan seuraa.

6. Päreillä päällystetyt saunan sisäseinät samaisilla asuntomessuilla: Joku oli senkin vanhan keksinnön uusintanut yhden asuntomessutalon saunaan. Oivallinen keksintö, kaiken lisäksi kaunis. Ja ennenkaikkea varapäre on aina saunassa saatavilla, kun tuppaa omat päreet palamaan.

7. Yhden hengen yksiön kokoinen omakotitalo, jonka voi pystyttää pienenkin tontin nurkkaan ja silti on oma käynti pikkuruiselle pihalle. Näitä tötterömökkejä voisi nyt perustaa P-junan radan varrelle tuhkatiheään, niin olisi ihmisillä missä asua kukin omassa kopperoisessaan ja riitaantua itsensä kanssa. Siellä voisi myös sitten laulella joutoaikana vanhaa renkutusta: Nytpä tahdon olla ma, pienen tai vieläkin pienemmän  mökin laittaja!