Kiasma: Robert Mapplethorpe (1946 – 1989)

Katsastettiin puoli vuotta remontissa olleen, juuri avautuneen Kiasman uutta ilmettä. Lipunmyynti ainakin oli muuttanut vastakkaiselle seinälle, mutta juuri muita muutoksia ei näkyvästi huomannut. Suurimmat muutokset onkin kuulemma tehty energiatehokkuuden lisäämiseksi ja nehän eivät tavalliselle kävijälle sano mitään.

Sen sijaan kolmannessa kerroksessa avautui juuri Pariisista Suomeen tullut Robert Mapplethorpen valokuva-, kollaasityö- ja filminäyttely, ja se sanoo kävijöille paljonkin; upeita kuvia. Mapplethorpe oli kotoisin New Yorkista ja häntä pidetään yhtenä 1900-luvun tunnetuimmista ja arvostetuimmista valokuvaajista.

Mapplethorpe kuvasi paljon mustaihoisia, alastomia miehiä, mikä oli vielä 1970-luvun lopullakin New Yorkissa aika uskaliasta (HS 12.03.2015). Hän kuvasi  myös paljon henkilömuotokuvia ja kukkia. Aikalaiskriitikot pitivät Mapplethorpen kuvia usein liian kauniina. Kiasman näyttelyssä katsojaa hämmästyttää kuvien tarkkuus ja erikoinen tekniikka, jolla valokuvien henkilöt on saatu näyttämään ikään kuin antiikin patsailta. Minkähänlaisella kameralla Roopertti otoksiaan näppäili? Leicalla varmaan?

Kiasman näyttelystä tuli mieleen uuden vuoden seutuun Pariisissa Musée d'Orsayssa nähty Markiisi de Saden (1740 – 1814) tuotannosta vaikutteita saaneiden taiteilijoiden näyttely, jossa sen aikaiset tekniikat, maalaukset ja veistokset, kuvasivat aikansa uskaliaita aiheita. Kiasman seinällä onkin Mapplethorpen lausuma siitä, että jos hän olisi elänyt satoja vuosia aikaisemmin, hän olisi varmaan taidemaalari tai kuvanveistäjä, mutta nyt hän voi luoda samanlaisia kuvia kameransa avulla.