Henri Cartier-Bresson Ateneumissa

Ranskalainen valokuvaaja Henri Cartier-Bresson (1908 - 2004) on tullut tutuksi monille ainakin kirjakauppojen mustavalkoiselta korttitelineeltä, jossa kyseisen herran tuotoksia kortteina on ollut myytävänä iät ja ajat. Nyt niitä on mahdollista ihailla myös Ateneumin pohkeet puuduttavassa näyttelyssä, siellä kun on kuvia melkein kolmesataa ja joka ikinen on tietenkin sihdattava lähinäköetäisyydeltä. Otoksista löytyy sekä syvyyttä, terävyyttä että näkemystä.

Monille peijaisille, poliittisiin tapahtumiin ja yllättäviin tilanteisiin on kyseisen kuvaajan täytynyt vipeltää tukka putkella ja kamera kaulassa päätellen siitä, että kuvia löytyy lähes joka puolelta maailmaa. On siinä reissuttu erilaisilla menopeleillä varmasti päivä ja viikko jos toinenkin, kun miettii viime vuosisadan alkupuolen matkustustapoja. Sattumakin on joskus saattanut korjata satoa niin, että kuvaaja on osunut paikalle juuri suden hetkellä. Muotokuvaajanakin Cartier-Bresson tuli tunnetuksi. Kuvat puhukoot puolestaan; tuollaisia valokuviahan sitä jokainen mielellään ottaisi. Jos osaisi.