Johdetaan johtoa johtimella johtajasta johdettaviin

Tänä syksynä ilmestynyt Saska Saarikosken kirjoittama Dettmann ja johtamisen taito valottaa koripallomaajoukkueen valmentajan työtä ja valmentaja Henrik Dettmannin tapaa tehdä sitä.

Henrik Dettmann on tullut tunnetuksi hyvin menestyneen Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentajana. Valmennukseen johtaneen uransa hän on aloittanut jo vuonna 1973, joten työkokemuksessa kyllä löytyy.

Urheilujoukkueiden valmentamisesta on jo pitkään otettu oppia myös organisaatioiden valmentamiseen. Dettmann kutsuu omaa valmennusfilosofiaansa luomuvalmennukseksi erotuksena niin kutsutuista broilerinkasvattajista, jotka haluavat edetä nopeasti rynnimällä ja kyynärpäitä säästelemättä. Dettmannin valmentajantyön asteittainen muutos tiukkapiposta filosofisempaan taktiikkaan on ollut tuloksellista.

Hän toteaa: ” Viime vuosina olen itse tullut tunnetuksi pelaajia kuuntelevan valmennustyylin kannattajana, mutta muiden kuuntelu voi pohjautua vain johtajan vahvuuteen, ei koskaan epävarmuuteen. Ellei valmentaja tiedä, mitä hän tahtoo, muiden kuunteleminen on varmin tapa saada laiva lopullisesti pois kurssiltaan. Johtamistyhjiö on ahdistava ja energiaa syövä olotila. Useimmat ihmiset haluavat, että johtaja johtaa, sillä silloin he saavat rauhassa keskittyä omiin tehtäviinsä. Ihminen ei pelkää sitä, että häntä johdetaan. Ihminen pelkää sitä, että häntä ei kunnioiteta.”

Kirjan ilmestymisen jälkeen Turkin suurseura Besiktas Istanbulin päävalmentajan paikalta tämän vuoden lokakuussa puolisen vuotta kestäneen työrupeaman jälkeen irtisanottu Dettmann toteaakin: ”Toivon, että jos tulen vielä kerran kahden tien risteykseen, uskallan uudestaan valita kahdesta tiestä sen vähemmän kuljetun ja vaikeamman.” (HS 7.11.2015) Siinähän on mojova ohje myös todellisiin uudistuksiin pyrkiville yritysmaailman johtajille, luoviin ratkaisuihin pyrkiville ja miksei meille ihan jokaiselle tientallaajallekin. Riskejä on uskallettava ottaa, jos mielii pysyä ilman takalautaa olevilla rattailla, vaikka joskus häviäisikin.  Onpahan taas yhtä kokemusta rikkaampi. Niin että pois vain mukavuusalueelta ainakin kerran päivässä, hushus!