Tullos oi tullos kuoppien kaiveluun!

Odottavan aika on pitkä, sanotaan. mutta mikään ei ole niin pitkää ja leveää kuin kaukolämmön aktiivinen odottelu. Se kuulostaa juuri siltä, kuin mitä sanotaankin; kaukaiselta lämmöltä.

- Mitä se on ihmissuhteessa se kaukolämpö, miettisi Veikko Huovisen Havukka-ahon ajattelijakin tässä vaiheessa välikäden problematiikasta toivuttuaan. Onko se sitä, että kolmen metrin tikulla pidetään hyvänä toisia ihmisiä? Nyt tuntuu siltä, että sillä metrin tikulla pidetään hyvänä odottajaa, joka niin malttamattomana odottaa kotiinsa saapuvaa lämmönlähdettä sieltä jostakin. Eilen kuultiin kyllä pensasaidan takaa turkkilaista kiroilua, ja siitä suuresti ilahduttiin, koska siitä tiesi, että jotain siellä toisella puolella tapahtuu tai sitten jotain meni juuri pieleen. Pitäisiköhän sitä ruveta keksimään muuta harrastusta kuin tuo odotteleminen, niin aika kuluisi nopeammin. Voisi vaikka odotellessa tehdä töitä. Niitäkin olisi.

"Älä kaivele mistä ja minkä vuoksi. Ole tyhjä vain. Ole auki vain", neuvoo runoilija Aaro Hellaakoski ohjeeksi kuopankaivajille ja jatkaa: "Kun askelet hiipivät porraspuulla vain odottajan ovi auki on". Tosi on ja on ollut auki jo pitkään.