Remontoidaan taas!

Jo on päästy taas aloittamaan uusi elämä – eli remontti! Siinä ei kauaa tuhistu, kun mentiin K-Rauta Oulunkylään ostamaan Tikkurilan väritehtaan panelimaalia ja vesiliukoista lattiamaalia ja pensseleitä ja suojakäsineitä, hengistyssuojaimista puhumattakaan. Työn suorittajan innolla tehtiin vaikka mitä – saatettaisiin jopa kadehtia sitä energian määrää, mutta ei kannata, koska se koituu koko revohkan hyödyksi.

Ensin ajateltiin, että tehdään työ siten, että maalataan vain katto ja lattia. Se vaatisi vähiten vaivaa ja lopputulos olisi kuitenkin näyttävä. Entisen puupinnalle jätetyn kattopanelin oli nyt aika saada pinnalleen valkoista maalia. Netistä luettiin, että monet maalarit kannattivat panelimaalia, joka peittäisi hyvin. Kun kyse ei ollut ihan täydellisestä puupanelista – oksia ja oksanreikiä siellä täällä – päädyttiin panelimaaliin, joka tosin peittäisi eri tavalla puupinnan kuin valkolakka – mutta toisaalta toisi hyvin valoa huoneeseen.

Työ päätettiin tehdä siten, että siirrettäisiin huonekalut toiselle puolelle huonetta ja maalaus suoritettaisiin kahdessa vaiheessa, ensin toinen puoli huoneesta ja sitten toinen puoli. Näin vältyttiin sltä, että kaikki yläkerran pilttuut olisivat sekaisin.

Kun kalusteet oli siirretty, huomattiin, että kylläpä aika olikin tehnyt tuhojaan parissakymmenessä vuodessa tapetin pinnalla; se oli harmaantunut ja ryydittynyt monin eri rasvatahroin ja kuvioin. Joten eipä sitten muuta kuin päätettiin vaihtaa myös tapetit. Siitä alkoikin reipas revintäilta ja alla olevan vanhan halteksin iloinen pölypöllähtely allergisten iloksi. Hengistyssuojaimia ei ostettu turhaan!

Luettiin henkiseksi tueksi Kreetta Onkelin Kutsumus, joka kertoo kirjailijan kutsumuksesta hirtehiseen tyyliin. Myös rintamamiestalon peruskorjaustyötä voisi sanoa kutsumustyöksi, kyllä siihen niin antaumuksella on paneuduttu vuosien varrella.

Mutta mitä kutsumus on? Kutsumus on Uuden suomen kielen sanakirjan mukaan ”elämäntehtäväksi tai muulla tavoin voimakkaasti koettu halu ryhtyä johonkin ammattiin tai tehtävään”. Voimakkaasti koettu halu ryhtyä johonkin tehtävään? On kai se sitäkin, jos on pakko korjata jokin korjausta vaativa asia, kuten vaikka vuotava ränni. Jos sitä ei korjaa, tulee ennen pitkää voimaton ja pakollinen halu korjata se, ennen kuin viereinen seinä homehtuu.

Kutsumus.jpg