Kesä toi kesä toi muurarin... ja oheisena myös maalarin

Oikeastaan vaatimuksena oli tukkia savuppipun hormi muuraamalla tiiliskiviä aukkoon, joka oli jäänyt tähteeksi oljykattilan poiston jälkeen. Sitten tultiin toisiin ajatuksiin; ei muuratakaan aukkoa umpeen, koska on vanhan talon toimuvuuden kannalta parempi, että laitetaan vanerinpala aukkoon niin hatarasti, että ilma pääsee kulkemaan hormissa ja vetoa löytyy. Porattiin sen sijaan reikiä muuriin ja iskostettiin vanerinpala löyhästi aukon eteen. Nyt terveellä maalaisjärjellä varustetun ystävän ohjeiden mukaan ilmahormi säilyy lähes kuivana ja mahdolliset syksyn sateetkin valuvat siististi hormin pohjalle. Sieltä näes poistettiin naama mustana pari sangollista sitä itseään eli tuhkaa. Joka ainoa päivä näemmä opitaan uusia asioita, kun pidetään aistit avoimina.

Maalausta jatkettiin kuistin osalta siten, että kuistin eilen pesty takaosa päästiin maalaamaan heti, kun aurinko alkoi kuivatella kuistin lattiaa. Valkoinen on ihana väri, kun sen lataisee kuluneen kaksnelosen pintaan. Eipä käynytkään niin kuin kulahtaneissa pilakuvissa, joissa maalari maalaa itsensä nurkkaan ja jää sinne ikiajoiksi, kunnes seuraava pilakuva päästää hänet sieltä pois.

Päivän kirjallisessa osiossa palattiin taas uudelleen ties monettako kertaa Martti Lindqvistin ajatuksiin kirjoissa Ammattina ihminen ja Auttajan varjo. Kirpparilta löydettiin Marja-Leena Mikkolan iki-ihana lastenkirja Lumijoutsen, joka ei ole vain lastenkirja, vaan aikuisten, vaikka sisältääkin niin kutsuttuja lastenrunoja. Tässä sen upea nimiruno:

"Heräät kun joutsen laulaa ikkunan takana. On lumeen se pukeutunut, odottaa sinua./Kun nokallansa koskee se kylmää ruutua, tuntuu jo otsallasi luminen suudelma./Pitkä on kutsuhuuto sen joutsennokasta, kun kanssaan talviyöhön se vaatii sinua./Et mukaan tahdo mennä, on yö ja väsyttää. On äiti vierelläsi, ja vuode lämmittää./Voi, miksi jätit yksin sen lumijoutsenen? Jo taivaankantta ravaa yön villi hevonen./Ja tiedät, että joutsen ikkunan takana yön kavioiden alla pudottaa sulkansa."

Lumijoutsen.jpg