Oodi vanhalle ETNA-kattilalle

Tänä aamuna tuli varsinainen kaukolämpöurakoitsija melkein kukonlaulun aikaan, kuten oli luvannutkin jo keväällä. Onneksi ollaan hereillä jo ennen kukonlaulua. Eilen tehtiin viimeinen surutyö, luopumisriitti ja poistumisele lämmittämällä vihonviimeiset saunavedet vanhassa kunnon ETNA-kattilassa, joka on palvellut nöyrästi ja temppuilematta koko sen parikymmentä vuotta, jota sitä on piinattu koko täälläolon aikana. Sitä ennenkin se on palvellut ties kuinka montakymmentä vuotta pihisten, ärjyen, karjuen kuin Imatran koski ikään, mutta uskollisesti aina. Ei lämmin luita riko, sanoo vanha kansa ja tietää.

Häirittiin moneen kertaan päivän mittaan urakoitsijan työtä sammuttamalla kellarin valot rappujen yläpäästä, jossa ne ovat kaikki yhteiskatkaisijassa. Urakoitsija joutui tulemaan säkkipimeässä sytyttämään valot aina uudelleen pahvilaatikoita tupaten täynnä olevien rappujen yläpäähän. Lopulta hän sanoikin, että laittakaa nyt hitossa jo teippiä siihen katkaisijaan, että valot pysyvät päällä. Minkäpä sille voi, että kellarin valojen katkaiseminen on jo automatisoitunut toiminta, jota ei tulla edes ajatelleeksi.

Valoon ja sen kajastukseen uskotaan taas, kun asiat rullaavat omalla painollaan. Ja vaikka joskus vettyneitä puita Etnaan lisätessään onkin ajateltu, että "pittää ellää niinku märkä pallaa" voidaan jopa taas raskaan ja vaativan urakoitsijan vahtimistyön lisäksi kirjoittaa oodi tälle mainitulle Etnalle, joka nyt poistuu keskuudestamme:

- Oi Etna, kuuma ollut oot kuin tulivuori Italian maan ja lämmön, valon suonut meill, mut kaikki loppuu aikanaan. Oot Etna meille ollut aina pyhä, ja sitä vieläkin sä olet yhä,  vaikk katkee polkus meidän kellarissa, oot silti aina aatoksissa, kuin olit lämmin kylki pakkayössä ja valon hehku kirkas tähtivyössä. Kun öljy loppui, puita nielit, vaikk siitä tykänneet ei luukun pielit. Ei tartte pihistä sun tervakeuhkot enää, ei tartte niistää koko ajan nenää, vaan loikoilla saat onnen maassa, onnekkaassa. Sinne hyvää matkaa, nyt Sampo-Kake-kaukolämpö töitäs jatkaa!

Etna.jpg