Säästele kopukkaasi...

Tartuttiin ranskalaisen lääkärin, Frédéric Saldmannin uuteen terveysopukseen Terve järki on paras lääke, joka on kirjan sisäkannen mainoksen mukaan "ilmiömäinen bestseller Ranskassa". Siellä neuvotaan muiden muassa se, miksi kannattaa aloittaa aamunsa jälkiruualla. Sopii hyvin, ellei erittäinkin! Voidaan nyt paljastaa myös kirjan suuri salaisuus, nimittäin se, mikä teoksessa on terveen järjen lisäksi eniten suositeltu kotikonstilääke; se on liikunta. Einsteinin sanoja lainataksemme: " Elämä on kuin polkupyörällä ajaminen. Säilyttääksesi tasapainon sinun tulee pysyä liikkeessä." Se koskee tietysti sekä fyysistä että psyykkistä liikettä. Näin uskotaan, ja miksi emme uskoisi.

Ranskalaisen sananlaskun "Jos haluaa kauas, on säästeltävä ratsuaan" oppia Saldmann toisaalta myös suosittaa, jotta jaksaisi taivaltaa pitkään tätä elämän joskus kivikkoista kinttupolkua. Ohjeet ovat kansantajuisia, vaikkakin useasti utopistisia, kuten Miten päästä eroon ylimääräisistä kiloista, Miten päästä eroon arkipäiväisistä huolista jne. Kirjan lukemisen jälkeen todettiin sellainen asia, että meillä suomalaisilla on erittäin hyvä kansanterveysvalistus (terveisiä THL:lle!), sillä suurin osa kirjan valistuksesta on tuttua ihan uutisoinnin, lehdistön ja entisen puskaradion, nykyisen eskolaradion antaman tiedon kautta.

Rakentamisesta puheenollen Lankava Oy:ltä saatiin postitse rakennusaineita, nimittäin valmiit loimet. Aiemmin puhuttiin kankaan rakentamisesta ja nyt alkaa olla kohta sen aika, kun ilta pimenee, tuuli voimistuu, sade lotisee, valo vähenee, kynttilät kaivetaan esiin naftaliinista ja sitä rataa. Valmiit loimet ovat siitä hyviä, että ei tarvitse tällä kohtaa maailman menoa olla luova eli siis luoda itse lointa, vaan sen saa valmiiksi luotuna tilaamalla. Kiitos siis Lankava Oy:lle tästä mahdollisuudesta vähän lintsata kankaan rakentamisessa.

Luoda-sanan etymologiasta muistetaankin, että kankaan luomisen lisäksi voidaan luoda taidetta, luoda lunta pihalta (hui, talvi on tulossa!), luoda lumoava/eteerinen/kutsuva katse, luoda varjo johonkin, ja ennen kaikkea syksyn tullen, voi taas luoda nahkansa uudelleen kuten kiärme ikään. Miten lohdullista!

Terve järki.JPG