...niin kaunis oli Hilima...

Käytiin katsomassa ruotsalaisen kuvataitelija Hilma af Klintin (1862 - 1944) näyttely Taidehallissa ja tultiin sen sykähdyttämä erilaisena ulos kuin sinne mennessä. Ihmeellinen värimaisema ja kuvaston erikoisuus herättivät monenlaisia mielikuvia maallikkokatsojassa. Hilma oli kieltänyt testamentissaan 20 vuodeksi kuolemansa jälkeen kuviensa julkaisemisen ajatellen, että hänen aikalaisensa eivät olisi niitä kuitenkaan ymmärtäneet. Hilma af Klint oli maalannut abstrakteja teoksia jo ennen kuin aiemmin puhuttiin abstraktisen taiteen syntyneen. Rohkeita ja mystisiä maalauksia.

Sitten siirretään ajatusta sadevesiin näin vesisateen sattuessa kohdalle. Sadevesiviemäröinti on vanhassa talossa kova remontti, mutta se kannattaa tehdä ajoissa ja hetimiten, mikäli löytyy hieman kahisevaa taskunpohjalta ja jos ei löydy, niin lainataan. Ehjien rännien ja syöksytorvien merkitys on korvaamaton vanhassa torppasessa. Ilman niitä vedet valuvat pitkin seiniä ja seinänvieriä aina pohjarakenteisiin saakka.

Viemäröinnin hyvä puoli on myös se, että sadevedet valuvat kaupungin yhteiseen sadevesiviemäriin eivätkä putkea pitkin parin metrin päähän talosesta ja sieltä sitten pian takaisin mökkiä homettamaan. Talon ympäriltä sen kun vain kaivetaan pari metriä jankkosavista maata sekä vaakaan että pystyyn ja pohjalle roiskautetaan sepeliä ja sadevesiputkia. Patolevy asennetaan suojaamaan kivijalkaa ja viemäriputket möksän nurkkiin, niin jopa onkin viemäri muuttunut tuomariksi ja tuonut vedet suoraan kadun alle. Sen kunniaksi viritetään tähän elämää suurempi ränniruno:

"Ei pilvet satamasta lakkaa ja rännijuoksuun sadevedet pakkaa. / Mut eipä huolta meillä, ei kuljet vedet kielletyillä teillä, / vaan ränniin lorisee ne iloisesti, / ja vaikka ränniremonttikin kauan kesti, / se tehdä piti, niin kuin kaikki pitää. / Oot ränni kaukoputki pilvimaan, kun tänne sateet eksyy matkallaan, ja ropisten ne kiitää kohti maata, / ei niiden kulkua nyt kukaan estää saata, / mut ohjailla kai vähän voidaan täällä /  ja vedet johtaa huonollakin säällä / nyt ränniin, ettei ala päätä pänniin."/

Hilma af Klint.jpg