Tiiliskivi nimeltä Tikli

Tarttin teos Tikli on sitonut aikaa ja energiaa jo useamman päivän ajan, ja se sallittaneen, koska kirja on kirjaston, ja moni muukin haluaa lukea sen Internetissä eilen olleen kaupunginkirjaston tilaston perusteella, jossa se oli elokuun toiseksi halutuin kaunokirjallinen teos. Eivät pelkää suomalaiset lukemisen harrastajat tiiliskiven painoa eivätkä pituutta! Siitä lähetetään kiitos kaikille äidinkielenopettaja-juntturoille, jotka pakottavat nuorison lukemaan pitkiä ja epäkiitollisiakin tekstejä. Suomi on lukutaidon kultamaa! Sitäpaitsi Hilkka Pekkasen suomennos on nautittavaa luettavaa. Toisaalta tällaisen järkäleen siirtelyyn pöydältä toiselle ei riitä minkäänlainen endorfiinipölly eivätkä edes neljän vuoden taljasulkeiset kuntosalilla, joten olisikohan sittenkin pitänyt hieman tiivistää sanottavaa, epäilee kirjatimpuri.

Kirjoittamisen ammattilaiset puhuvat usein matka-teeman yleisyydestä kirjoittamisen yhteydessä; päähenkilö lähtee matkalle; matkalla hän kohtaa erilaisia haasteita; hän tulee takaisin matkalta, jolta on löytänyt jotain muuta kuin sen, mitä lähti etsimään; matka muuttaa täysin hänen suhtautumisensa elämään: matka tekee hänestä uuden ihmisen.

Matkalla ollaan Tiklinkin sivuilla, milloin missäkin kolkassa maailmaa. Tikli, maalauksen lintu itse, ei matkaile minnekään, koska se on vangittu rautaiseen kalteriinsa. "Joka ei ole ollut kahleissa, ei tiedä mitään vapaudesta", sanoo Jakob Bosshart. "Ihminen on syntynyt vapaana ja kaikkialla hän on kahleissa", toteaa puolestaan Jean-Jacques Rousseau. Noistakin ajatuksista voisi hakea Tarttin teoksen tematiikkaa.

Jos nyt henkilökohtaisena käsityksenä tiivistettäisiin se asia, mistä Donna Tartt on teoksessaan Tikli (jonka motiivi on Carel Fabritiuksen öljymaalaus vuodelta 1654) myös halunnut kertoa, ydin saattaisi löytyä ehkä näistä kirjan sanoista:

"Ja vaikka haluaisin kovasti uskoa, että illuusion takana on totuus, olen tullut siihen tulokseen, että illuusion takana ei ole totuutta. Sillä "todellisuuden" ja todellisuuden ja mielen kohtaamispaikassa on välivyöhyke, sateenkaari, missä syntyy kauneus, missä kaksi hyvin erilaista pintaa sekoittuu toisiinsa ja sumentuu joksikin mitä elämä ei meille anna: siinä on se tila jossa kaikki taide on olemassa, ja kaikki lumous."

Tikli2.jpg