Maalarin voitelua

Vanhan omakotitalon ulkomaalaus suositellaan uusittavaksi noin kymmenen vuoden välein, jotta maalipinta ei säiden ja ilmansaasteiden vaikutuksesta ehdi rapistua hilseileväksi ja rumaksi. Ulkomaalausta varten täytyy etukäteen ottaa selville sitä koskevat kunnalliset määräykset ja arvioida myös se, miten ulkomaalaus vaikuttaa muuhun alueen kokonaisuuteen. Vanhojen omakotialueiden värisävyjen valinnassa on oltava tarkkana, että talon ulkoasu ei poikkea liikaa koko alueella vallitsevasta värimaailmasta. Yleensä tämä tarkoittaa sitä, että suositaan vaaleita, melko huomaamattomia värisävyjä. Violetti mökki on kummajainen, entäs sateenkaaren värinen sitten?

Vanhan maalin poistamiseen ei suositella painepesuria, koska talon rimojen välissä ei ole ilmarakoja, jolloin paineella puuhun työnnetty vesi uppoaa vanhan talon rakenteisiin. Seinät on näissä taloissa yleensä eristetty sahajauholla, joten seurauksena saattaa olla koko talon homehtuminen.

Ulkomaalausta varten tarvitaan melkoinen määrä erilaisia apuvälineitä, kuten maalaustellinkejä, tikkaita, pensseleitä, suteja, miehiä, naisia, lapsia, talkoolaisia, turvaköysiä ja –henkseleitä, tärpättiä, maalinpoistoaineita, rapsuttimia, laikkoja, vettä, teetä, kahvia, olutta, talkoopullaa ja kärsivällisyyttä.

Kun maalari vihdoin saapuu, tarjotaan hänelle aluksi lasillinen aitoa shampanjaa (sitä Itämeren pohjasta noudettua), koska taloon on tullut kauan toivottu ja odotettu juhlavieras. Sen jälkeen hänet pyydetään istumaan sohvalle ja kysellään häneltä viimeiset kuulumiset. Ne saattavat viedä aikaa, jos maalari innostuu kertomaan juttuja menneiltä vuosikymmeniltä, mutta aina on viisaampaa aloittaa työsuhde psykologisesti ja eettisesti oikein ja kestää pieni viivästys mukisematta. Onhan jo muutenkin odotettu pari vuotta, mitä siinä nyt yksi viikko lisää sitten haittaisi. Sitten vaivihkaa ja varovasti aletaan siirtää puheenaihetta varsinaiseen aiheeseen ja muistetaan, että ei lähestytä reviiriä liian nopeasti eikä tunkeilemalla. – Hiljaa hyvä tulee, sanoo vanha kansa ja tietää. Ollaan ihan tyytyväisiä, kun maalari kertoo tulevansa seuraavalla viikolla ja jättävänsä nyt jo tikkaat talon seinustalle odottelemaan. – Oooo, tikkaat, niitä nyt sitten joukolla ihmettelemään ja ihastelemaan. Kyllä tästä jotain tulee, kun on jo tikkaat paikalla: – ABC, kissa kävelee, tikapuita pitkin taivaaseen…

Tikkaat.jpg