Ikkunat auki Eurooppaan

Talomaalaria odotellessa voi vaikka tehdä jotain rakentavaa, remonttia edistävää ja kustannuksia pienentävää, kuten korjata itse ikkunanpokat. Ja nopeastihan se käy. Ei siihen kulu kuin tovi poikineen noin etukäteen ajatellen.  Itseään kunnioittava peruskorjaaja ei tilaa uusia ikkunoita, jotka vain tungetaan vanhaan aukkoon ja revitään vanhat pokat pois kuin mummot ja vaarit omista asunnoistaan vanhainkotiin happanemaan. Vanhat pokat kestävät sata vuotta, uudet eivät sitäkään.  Vasta reilu puolet on kulunut kultaiseen keski-ikään ehtineiden ikkunanpokien odotettavasta eliniästä tässäkin tönössä.

Kuultiin just asiantuntijalta, että jos korjaa pokat itse, säästää aivan käsittämättömiä summia per ruutu. Niin että haasterukkanen lentää jo ilmassa! Ja jos ennen tuntui mökkeröisesi pikkuruiselta ja pimeältä, niin kun alat laskea sitä ikkunoiden määrää, mikä pitäisi korjata, huomaakin asuvansa joka ilmansuuntaan useita ikkunoita käsittävässä ikkuna-akvaariossa. Niin ovat asiat somasti. – On valo jäänyt pieneen ikkunaan, hän (varmaan pokamaalari?) valvoo ajatukset seuranaan, lauloi Kinnusen Laila ennen. Se kuulostaa niin optimistiselta, että rohkaiskoon tuo pieni säe nyt tarttumaan tähän uuteen korjaushaasteeseen.

Ikkunat auki Eurooppaan, hihkui aikanaan Mika Waltarikin kavereineen ja niin pitää tehdä siis täälläkin. Eurooppahan näkyy ihan tuolla horisontissa ja lähenee meitä globaalisti päivä päivältä kuin uhkaava uudistuminen. Ikkunaremontti kannattaa aloittaa ihan ikkunoista ja sieltäkin harkiten ja hitaasti. Ensin lasketaan jäljellä oleva ehjät ruudut, sitten tehdään hinta-arvio. Hinta-arvio sen takia, että edessä olevan tuskaisen hitaasti etenevä työ muuttuu muuten mahdottomaksi, elleivät silmissä pyöri euron lantit ja tieto siitä, kuinka monta latia ja killinkiä säästää tekemällä sen itse. Muuten loppuu puhti laatikosta, se tiedetään täälläkin.

Ikkuna-arvioinnin jälkeen katsastetaan käsien ajantasainen kunto, huonoilla ottimilla ei kannata pokiin ryhtyä. Hyvänä alkuna voisi olla peukaloitten pyörittely myötä- ja vastapäivään, sen jälkeen sormien jooginen venyttely niin, että kämmenet osoittavat ulospäin ja kädet näyttävät nälkiintyneiltä lepakoilta.  Sitten on vuorossa ranneliike a la jänisjussi tai kenguru ylös alas, ylös alas, jolla todennetaan ranteiden olevan kunnossa vielä ennen remonttia. Tämä sen vuoksi, että remontin jälkeen ne eivät sitä ole. Varataan siis jo ennalta aika osteopaatille, naprapaatille tai psykopaatille, keneltä nyt nopeimmin saa ajan.

The windows

In these darkened rooms, where I spend
oppressive days, I pace to and fro
to find the windows. — When a window
opens, it will be a consolation. –
But the windows cannot be found, or I cannot
find them. And maybe it is best that I do not find them.
Maybe the light will be a new tyranny.
Who knows what new things it will reveal.

(Constantine P. Cavafy)

Ikkuna.jpg