Norjalaista laatua

- Mies tuli vuonolta näyttäen huonolta... laulaa Juice Leskinen Norjalainen villapaita -biisissään. Otettiin härkää sarvista ja tartuttiin toisen vuonolaisen, kuulun norjalaisen kirjailijan Dag Solstadin tänä vuonna suomeksi ilmestyneeseen romaaniin Ujous ja arvokkuus, jonka suomennos on Tarja Tevan. Kirja kertoo keski-ikäisestä miesopettajasta, joka on ikänsä opettanut äidinkieltä samassa lukiossa. Hän huomaa, että nuoret eivät ole aikoihin arvostaneet hänen työtään kirjallisuuden merkitysten avaajana ja analysoijana. Oppitunnin aiheena on, kuten aina vuosia ennenkin, tunnetun norjalaisen näytelmäkirjailijan, Henrik Ibsenin kirjoittaman Villisorsan analysointi kohtaus kohtaukselta. Kuin vihjeenä lukijalle annetaan Villisorsan roolihenkilön Rellingin - jota romaanin opettaja pitää lähes turhana henkilönä itse näytelmässä - kuolematon lausahdus: "Jos riistätte keskitason ihmiseltä hänen elämänvalheensa, riistätte häneltä samalla onnen." Siihen kiteytyy myös Ujous ja arvokkuus -romaanin sanoma. Kirjan teksti on vaativa lukukokemus tiiviin sanottavansa ansiosta, mutta palkitsee lukijansa kyllä monin verroin. Thomas Bernhardinsa lukeneet nauttinevat myös Solstadin tavasta ilmaista sanottavaansa. Painavaa tavaraa.

Ujous ja arvokkuus.jpg