Luokkajuhlissa

Käytiin katsomassa ruotsalaisen Anna Odellin ohjaama esikoiselokuva Luokkajuhla (Återträffen), joka sai juuri Suomen ensi-iltansa. Anna Odell esiintyy itse elokuvan pääosassa. Leffa kertoo 9-luokkalaisista, jotka kokoontuvat luokkajuhlaansa 20 vuotta koulun päättymisen jälkeen. Juhlaan saavutaan riehakkaina ja iloisina, jälleennäkeminen on sydämellistä,  ja ilonpito jatkuu siihen saakka, kunnes paikalle tulee Anna, jota on hänen omien kokemustensa mukaan kiusattu koko yhdeksän kouluvuoden ajan eri tavoin. Juhla saa uuden käänteen. Mitä sitten tapahtuu, jääköön mysteeriksi, ettei juonen kulku paljastu.

Kiusaamisen monet muodot tulevat julki Annan kokemana ja asioiden jälkikäsittely on kiinnostavaa, sekä Annan itsensä että luokkatovereiden kannalta. Mikä on kiusaajien vastuu, entä kiusatun? Voiko antaa anteeksi kiusaajilleen, jos nämä eivät oikein edes tiedä kiusanneensa, ja mikä merkitys sillä on omaan elämään? Näitä kysymyksiä pohditaan monipuolisesti, eikä helppoja vastauksia anneta. Ehkä juuri lopun avoimeksi jättäminen vaikuttaa siten, että elokuvaa jää pohtimaan sekä kiusatun että kiusaajien näkökulmasta. Elokuva kertoo todella tärkeästä asiasta ja valottaa monella tavoin kiusaamisen vaikutuksia ihmisen elämään, ei vain kouluyhteisössä vaan myös kaikissa erilaisissa yhteisöissä, joihin ihminen elämänsä aikana kuuluu.