Päiviä ja öitä elokuvissa

Kaksi päivää, yksi yö (Deux jours, une nuit) on Jean-Pierre ja Luc Dardennen juuri Suomen ensi-iltaan tullut elokuva nuoresta kahden lapsen työläisäidistä, jonka työpaikka on katkolla masennuksen vuoksi sairauslomalla olemisen vuoksi. Työpaikalla on äänestetty työkavereille maksettavan 1000 euron bonuksen ja naisen työpaikan välillä. Eräs naisen työtoveri saa järjestettyä äänestyksen uusiksi, koska työnjohtaja on pelotellut työntekijöitä sillä, että jos tämä nainen ei lähde, joku muu lähtee. Nainen käyttää viikonlopun saadakseen bonusta kannattavien työtoverien mielen muuttumaan. Elokuva on vahvasti hätää kärsivän puolella silloinkin, kun työtoverit äänestävät bonuksen puolesta naista vastaan. Jokaisella on omat vaikeutensa ja siinä tilanteessa omalle kohdalle tulevaa isoa ylimääräistä rahasummaa on vaikea vastustaa, vaikka olisi kuinka solidaarinen.

Elokuva tuo hyvin esiin nykypäivän työelämän kovuuden erityisesti silloin, kun työntekijä ei pysy terveenä, vaan tarvitsee sairaslomaa eikä ole työnantajalleen tarpeeksi tuottava. Esiin tuodaan myös läheisten ihmisten, tässä tapauksessa aviomiehen, vankkumaton tuki selviämisessä. Leffassa kysytään myös sitä, miten solidaarisia nykypäivän työläiset ovat toisiaan kohtaan, kun kyseessä on vanha vastakkainasettelu; toisen lopputili on toisen leipä. Hieno näyttelijäntyö (Marion Cotillard, Fabrizio Rongione) pelastaa joskus hieman junnaavankin juonenkulun puhelusta toiseen ja työtoverin ovelta toiselle. Monien vaikeuksien keskelläkin optimistinen pohjavire kannattelee hienosti tarinan kulkua.