Elämän mittaista draamaa

Näyttelijätär on Outi Poppin draamalliseen muotoon kirjoittama uunituore elämäkerta näyttelijä Ritva Oksasen elämästä. Kuten draamassa ikään teoksen ensilehdillä on henkilöluettelo, jonka esiintymisjärjestyksessä ja ajassa edetään. Vaikka ei olisikaan erityisen kiinnostunut taiteilijoiden elämäkerroista, myönnettäköön, että oudon koukuttava muistelmateos kerrassaan on, kuvatkin puhuttelevat. Mitenkähän sanoisi kirjan luettuaan vanha kansa Oksasen työteliäästä näyttelijä-perheenäiti -energiapakkauksesta: - Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa, tai toinen samanhenkinen viisaus ahkeruudesta: - Vie mennessään, tuo tullessaan, tekee ollessaan, ja kolmaskin: - Työ ei tekevältä lopu. Ei näytä loppuvan Ritva Oksaseltakaan. - Vanhetessaan viinikin paranee, sanoiko vanha kansa senkin?

Päinvastaisesta eli laiskottelusta ja joutenolon ihanuudesta vanhalla kansalla on myös hyviä sanontoja, kuten: Kesällä ei kerkene, talvella ei tarkene, tai: - Kyllä vaari syitä löytää, kun ei kuolla tahro, tai: - Ei terve mies (henkilö!) työtä kaipaa, tai:  - Issäin ol iltauninen, äetin ol uamu-uninen, mie raukka tulin molempiin, tai: - Kun menee sutta pakoon, tulee karhu vastaan. No, tuo viimeksi mainittu ei nyt kuulunut ihan passelisti tähän työn välttämisen kategoriaan, mutta tulipahan kirjoitettua, kun se niin somasti mieleen putkahti.

Näyttelijätär.JPG