Patrick Modiano, kuka, mitä, hä?

Kun tuli julkisuuteen tieto, että tämän vuoden kirjallisuuden Nobel-palkinnon saaja on Patrick Modiano, riennettiin heti timpurin kirjahyllylle katsastamaan, löytyisikö sieltä kyseistä nimeä, joka noin ensi alkuun tuntui melko vieraalta. No, löytyihän sieltä, ihan ylimmältä hyllyltä, kattoa hipoen, kaksi teosta, Nuoruus, divarista ostettu, ja Kadonnut kortteli, lahjaksi saatu, molemmat Jorma Kaparin suomentamia. Lähes kadonneet ja melkein lukemattomiksi erakoituneet hyllylleen olivat kirjat kuten kuulemma tekijänsäkin. Nyt sitten täytyy kiivasta tahtia korjata tuo vääryys; tottahan kirjailijalla on painavaa sanottavaa, kun sellaisen palkinnon saa.

Kadonneen korttelin esipuheessa Jan Blomstedt kirjoittaa, että "Modiano on luonut leimallisesti oman maailmansa,... jopa niin, että joitakin tunnelmia voidaan kuvata ainoastaan modianolaisiksi." Blomstedt viittaa myös Modianon moneen yhdenkaltaisuuteen Franz Kafkan kanssa.

Tästä sitten vain Modianon kimppuun hengen ja istumalihasten voimalla; katsotaan, mitä tuleman pitää.